A zatímco pánové vlevo věnovali dostatek času přípravě svých textů a videí, tak já se v této levé části zaměřím na jména se kterými se můžete setkat u české whisky, žádnou přípravu jsem ovšem nedělal a napíšu k nim, jak je vidím já. Takže to berte s rezervou a jako názor jednoho člověka, nebude mi vadit, když budete mít jiný. Občas se mě někdo zeptá, jaký mám názor na něco/někoho a tak to budu psát ve stejném duchu. Za prvé by vypadalo blbě, kdybych něco jiného říkal a něco jiného pak psal veřejně. A za druhé, alespoň se dozvíte, co o vás občas říkám. Není to myšleno zle, tak se neuražte. Když budete mít pocit, že tam jsou chyby nebo chtít něco doplnit či se ohradit, nebude se vám líbit fotka, co jsem někde našel, tak napište a já s tím třeba nějak naložím. Honza z Poznej Whisky dělal posezení s různými lidmi, Jirka z Whisky Essence točil podcasty, Kuba z Lihovárku dělal rozhovory, já s některejma taky poseděl, videa naštěstí netočil a nevznikl z toho žádný článek, ale většinou jen kocovina.
A aby mi to psaní šlo lépe a hezky od srdce, tak u toho budu taky popíjet whisky :)
Jako první začnu sebou, páč jsem tu doma, celkem se znám (i když i sám sebe občas dovedu překvapit), mám k sobě docela kladný vztah a kdyžtak si brzo odpustím. (Jsem se u sebe docela rozepsal, u ostatních toho tolik nebude.) Ostatní pak budu přidávat podle času a nálady a řadit podle abecedy, tak v tom nehledejte žádný záměr.
PS: musím taky zredukovat seznam lidí ve sloupečku "koho jsem ještě nenasral"
• Petr Komárek
| Autor webu Whiskyonline.cz, stránky která se snaží dát dohromady velké množství informací o whisky v češtině a odkazy na další zajímavé weby a projekty o whisky v češtině. Jen se mi to úplně nedaří, protože svět whisky je větší než jsem si na začátku myslel a informací přibývá více, než jsem schopný psát. Navíc nedodržuji žádné z rozumných pravidel pro psaní webu, jako je psát pravidelně, zajímavě, dobře, stručně, stále se připomínat a dávat na sebe odkazy, být na všech platformách od TikTaku přes FB až po PornHub, spolupracovat s různými firmami, být správný influser (i když to mi celkem jde, poplivu kdeco a naseru kdekoho) a tak dále. Vzhledem k tomu, že to píšu primárně proto, že mě to baví a tak trochu pro sebe, tak je mi to částečně jedno. Jako samozřejmě mám radost s případných kladných ohlasů a podobně. To bych zase kecal, že ne. |
Nejvíc mě baví poznávat různé whisky a psát recenze. A i když se snažím hledat na všem to dobré, tak uznávám, že mi to jde čím dál tím hůře a jsem asi občas kritický víc, než bych chtěl. Jenže někdy je těžké, zvlášť když to jediné dobré na té whisky bylo, že jste ji vylili do hajzlu. Ale i to je podle mě podstatná informace, už třeba jen proto, aby ostatní byli varováni a minimálně alespoň ochutnali před tím, než koupí láhev. Neuznávám to, že bych měl jen chválit a o všem ostatním taktně pomlčet. Takže se nemůžu divit, že mi nikdo neposílá láhve, abych ji zrecenzoval. A přitom já jsem takový hodný (no dobře, občas prudič, občas negativní, občas nedomyšleně co na srdci, to na jazyku i když by někdy místo toho bylo lepší - co v žaludku, to na podlaze - to se jen vytře a je to pryč), tak nechápu proč mě nikdo nemá rád. :) (Připomnělo mi to, že se tak jmenovala písnička, co zpívala Ilona Csáková, ale tam to bylo jasné, protože je to píča. Jinak tu písničku původně česky nazpívala už v roce 1969 Helena Vondráčková a v roce 1968 původně Anetha Franklin.)
Moje whisky recenze a texty najdete tady na WOL, většinu také dávám do FB skupiny Whisky CZ/SK.
Trochu jsem se rozkecal v podcastu Whisky Essence a nějakou pozornost mi věnoval SvetWhisky.sk.
Abecedně. Postupně to bude přibývat, dle času, nálady a taky nápadů a myšlenek co napsat.
• Svatopluk Buchlovský
| Autor whisky encyklopedie Whiskybraní, čtyřdílná kniha, kde se o whisky snad dočtete všechno, ovšem znovu už to v ní asi nenajdete. Sváťa není jen autor knížky, on je přímo chodící encyklopedie. "Sváťo, pil jsem nedávno jednu whisky, fakt mi chutnala, ale nemůžu si vzpomenout, jak se jmenovala a kolik měla procent. No, to by mohla být tahle ta, i když, ta se dělala v jiným procentech. Tak to bude tahle. Je to ona. A víš, že to víno ve kterém finishovala je zajímavé svým vznikem?" - a tak nejen, že jsem se dozvěděl, co jsem pil a chutnalo mi, ale dostal jsem k tomu i odbornou přednášku o víně. Na další dotazy nezbyl čas. Když ono je to těžké, pokud máte tak široký rozhled a vidíte vzájemné souvislosti tak daleko, tak máte pocit, že to nelze vynechat. |
Byl hostem podcastu Whisky Essence, rozhovor s ním byl na Poznej Whisky
• Zdeny Kortiš
| Jedním slovem český whisky gentleman. Milovník a sběratel skotské a irské whisky, majitel The Black Stuff Irish Pub & Whisky Baru a ambassador společnosti Jan Becher Pernod Ricard. Setkat se ním můžete na různých ochutnávkách, které vede a na velmi zajímavé a dobře udělané akci The Blend. Vždy s úsměvěm, vždy gentleman. Nenapadá mě, do čeho bych si u něj rejpnul. A on by to stejně s úsměvem a nadhledem gentlemana přešel. |
Byl hostem podcastu Whisky Essence, rozhovor s ním byl na Poznej Whisky, hostem podcastu O pití a dvakrát ve VisitChefTV youtube a youtube.
• Petr Křenek
| Dlouholetý propagátor whisky v České republice, organizátor Whisky Festivalu. Pamatuje začátky pití whisky v České republice a patří k těm, kteří se snažili, aby se tu pila dobrá whisky, něco se o ní vědělo, stmelovala lidi. Ostatně mottem Whisky Festivalu je "Whiskaři whiskařům". Setkat se s ním můžete občas na ochutnávkách, které vede. Stárne, nejsem si jist, zda není nejstarší veřejně známý whiskař u nás a podle mě trochu začíná ztrácet nadhled. A tak občas zbytečně rozjitří vlny tam, kde by se dalo v klidu a slušně diskutovat, až tím nadělá víc škody než užitku. Bere se to více osobně, než to je. Nejsou to útoky na něj, ale často jen jiný názor na whisky než má on. My, co ho známe už dlouho, si ho vážíme a uznáváme, co vše pro whisky udělal, byla by ale škoda, aby si ho nováčci pamatovali jako protivného dědka, který něco pamatuje a je třeba uznávat jeho zásluhy. (Kdo ví jaký budu já v jeho věku, už teď jsem nespokojený, kritický a rejpavý.) Rád si s ním zase připiju u jeho oblíbené věty "Whisky pravá, radost dává!". |
Byl hostem podcastu Whisky Essence, rozhovor s ním byl na Poznej Whisky.
• Mirka Kverková
| Naše krásná Whisky Lady. Její jméno je spojeno s barem Whiskeria a také s obchodem E-whisky. Setkat se s ní můžete občas na ochutnávkách, které vede, s největší pravděpodobností to bude whisky z Campbeltownu nebo Tamdhu. Je také mediálně činná a tak jsme ji mohli vidět v televizi Prima či v časopise Playboy. Onanisty upozorňuji, než se začnou těšit na večer s vlkými kapesníčky nad Mirkou, že tam byl rozhovor, nikoliv série fotek. Mezi její všeobecně známou slabost patří pití zvláště starých single malt whisky s Colou. Přijde za to do pekla. Ve skutečnosti to tak není, je to jen pozůstatek jednoho videa dělaného jako vtip a od té doby se to s ní nese. |
Byla hostem podcastu Whisky Essence, rozhovor s ní byl na Poznej Whisky a ve VisitChefTV.
• Mirek Motyčka
| Obchodní a marketingový ředitel společnosti Rudolf Jelínek a tvář české whisky Gold Cock. Občas jeho představení vyloudí úsměv - "přichází Gold Cock Mirek Motyčka", při společném projektu se Svachovkou dokonce "Old Cock Mirek Motyčka", přeložením do češtiny to vyzní ještě o něco hůře. Jak jeho funkce napovídá, tak není master distillerem, nevyrábí whisky, ale má vliv na její další zrání, prodej a směřování značky. Pokud ho chcete pozlobit, tak se můžete zeptat, zda ty švestky ve whisky jsou díky zrání vedle slivovice, či zda nezapomněli vypláchnout trubky. Ale nezlobte ho. Setkat se s ním můžete na některých ochutnávkách whisky Gold Cock, které vede a kde z něj padají zajímavé informace. Není to tak dávno, co pronesl: "Oni dělají whisky, my děláme Gold Cock.", ale není třeba se toho bát, ta whisky si tu právem vydobila dobré jméno. |
Byl hostem podcastu Whisky Essence, rozhovor s ním byl na Poznej Whisky a ve VisitChefTV.
• Václav Rout
| Velký milovník skotské whisky, Skotska a vše co s ním souvisí. Majitel klubu Whisky&Kilt, který je také nazýván "Vaškovo doupě neřesti", "Unikátná whisky studovna" a kdo ví jak ještě. Konají se zde ochutnávky whisky vedené jak Vaškem, tak i poskytuje zázemí dalším (a pak jim do toho kecá). Zásoba whisky v klubu je snad nekonečná. Díky své lásce ke Skotsku organizuje Skotské hry na Sychrově, hraje na skotské dudy, hraje golf, občas je/byl ambassadorem nějaké skotské whisky společnosti a přiznám se, že vlastně ani nevím, co vše ještě dělá/dělal. My, co už známe Vaška delší dobu, jsme si zvykli na opakující se historky, ale to k Vaškovi prostě patří. Byla by škoda kdyby s nimi přestal, stále přicházejí nováčci, kteří by o ně byli ochuzeni. Díky svým cestám po Skotsku, zkušeností z palíren a přehledu o skotské whisky, má vždy co zajímavého říci. K jeho oblíbeným větám patří: "Všichni lidé milují whisky. Jen někteří to ještě neví…" a "Nedám, sám mám málo". |
Byl hostem podcastu Whisky Essence, rozhovor s ním byl na Poznej Whisky.
• Jiří Šinogl
| Whisky znalec, milovník whisky a whisky pošuk. Ten kdyby mohl, tak má na zahradě experimentální palírnu whisky, kde si ověřuje vše co ví, různé vlivy, aby potvrdil či vyvrátil různé teorie, jen mám strach, že whisky bysme se od něj nikdy nedočkali, protože by to stále nebylo to nej, co chce dát do světa. V závěti má určitě napsáno: "Na sklonku svého života jsem se cítil jako ječmen odrůdy Golden Promise, prosím aby to bylo akceptováno a byla ze mě vyrobena whisky. Následně ji dejte zrát do sudu a nedávejte nikomu ochutnat. Nechci, aby o mě někteří konkrétní blbci pak psali negativní recenze." Ovšem ve skutečnosti chce zjistit, jak se cítí ječmen když je sladován, destilován poprvé a podruhé a jak se každou minutou mění a zraje v sudu. A pak se vrátí a natočí o tom video a udělá prezentaci, protože nemůže dopustit, abychom se tyto zajímavé informace nedozvěděli, když už je zjistil. Ostatně za jeho zvídavost jsme vděční (myslím to vážně a v dobrém), protože tak do hloubky problému by se dostal jen málokdo z nás (viz třeba jeho prezentace). A pak se na jeho počest opijem, sud vypijem, protože fakt nechci, aby na mě Jirka v destilované podobě koukal v ložnici z poličky. |
Vysvětlil nám, že popis whisky "cítím v tom nádech smetany z mlíka od krávy co se pásla na severovýchodní louce (přesné souřadnice a čas) a spásla přesně toto a toto" jsou k ničemu a že časem postoupíme do pokročilejšího chutná/nechutná, protože vlastně o nic víc nejde. Jen by ke každé té whisky uvítal pár stručných informací, jako třeba: z jaké odrůdy ječmene, kde byl pěstován, přesný zápis teplot a dalších údajů během jeho pěstování (datum, počasí, srážky, teploty, tlak, rosný bod, ...), z jakého dřeva pochází sud (přesný druh stromu a jeho souřadnice), jaké sherry v tom zrálo (druh, doba, způsob použití před a po, od koho, ...), kde a proč se vzal na sudu ten rýpanec do dřeva a další a další. Pro většinu z nás spousta těžko uchopitelných informací a souvislostí, Jirka je ovšem zvládne přebrat a ty podstatné z toho nám pak předat v lidsky srozumitelné podobě. Furt to myslím v dobrém, o dost věcech jsem slyšel, ale kolikrát jsem si další souvislosti neuvědomil. Občas je až velký detailista na každé slovíčko, protože proč bysme to měli říkat tak nějak, když to můžeme říkat správně.
Jeho nadšení pro whisky přivedlo na svět 1. český podcast ze světa whisky - Whisky Essence, následně pod touto značkou uvedl úspěšná nezávislá plnění whisky. A tak Whisky Essence - Jirka Šinogl není jen podcast, ale i nezávislý bottler.
Byl hostem podcastu Whisky Essence.
Doufám, že se po tomto se mnou ještě bude někdo bavit.
Opakujte si nejméně 50x denně "on to tak nemyslel, on to myslel dobře, on je prostě takový" a za nějakou dobu tomu třeba začnete věřit. :)
Případně zkuste současně i další:
1/ napočítejte do 1000
2/ furt nepomohlo, tak pokračujte bodem 1
Postupně budu ještě doplňovat lidi a možná i něco ke stávajícím. Zvlášť pokud mě něco hezkého napadne. :)
text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 29.04.2024